Ga naar de inhoud

Kalk in Strijkijzer

Kalk kan leiden tot problemen bij het strijken. Er zijn verschillende mogelijkheden om kalkopbouw in je strijkijzer zo veel als mogelijk te voorkomen.

Strijkijzer doorspoelen

Je kunt kalkopbouw voorkomen door het strijkijzer per tien strijkbeurten even door te spoelen met kraanwater en na iedere strijkbeurt het waterreservoir te legen. Als het water in je regio erg hard is, kun je het mengen met gedestilleerd water.

Antikalkstaafje

Veel strijkijzers zijn voorzien van een antikalkstaafje dat kalk aantrekt. Zet dit staafje regelmatig in een glaasje met schoonmaakazijn of citroensap. In de handleiding staat hoe vaak je dit hoort te doen.

Antikalkcassette

Werkt je strijkijzer met anti-kalkcassettes, dan geeft het apparaat zelf aan wanneer je deze moet vervangen. Let bij de aanschaf van zo’n strijkijzer goed op de kosten van deze cassettes, want deze kunnen oplopen van een paar euro tot wel € 25 per jaar.

Reinigingsknop

Andere strijkijzers hebben een reinigingsknop. Als je deze knop indrukt kun je de kalk zo uit de gaatjes van de strijkzool schudden. Strijk na het reinigen eerst een oude lap, er kunnen namelijk nog kalkdeeltjes loskomen.

De strijkzool kun je schoonmaken met een speciale reinigingsstick, bijvoorbeeld van Rayen of HQ.

arganolie