Ga naar de inhoud

Schorseneren

schorseneren

Schorseneren, vaak aangeduid als ‘de zwarte wortel’ of ‘armeluisasperges’, is een unieke en enigszins vergeten groente die steeds meer erkenning krijgt vanwege zijn voedingswaarde en veelzijdigheid in de keuken. Deze lange, dunne, zwarte wortel is niet alleen een interessante toevoeging aan diverse gerechten, maar biedt ook een scala aan gezondheidsvoordelen. In dit artikel ontdekken we wat schorseneren zijn, hun gezondheidsvoordelen, hoe je ze kunt integreren in je voeding, welke vitamines en mineralen ze bevatten, en verdere interessante informatie over deze groente.

Wat zijn schorseneren?

Schorseneren, ook bekend als “armeluisasperges” of “keukenmeidenverdriet”, zijn een wortelgewas dat behoort tot de familie van de composieten (Asteraceae). Deze groente is wetenschappelijk bekend als Scorzonera hispanica en is inheems in Zuid-Europa.

Kenmerkend voor schorseneren zijn hun lange, dunne, donkere, bijna zwarte schil en een romig witte binnenkant. De smaak van schorseneren is mild en enigszins zoetig, vaak vergeleken met die van asperges, artisjokken of oesters, vandaar de bijnaam “oesterplant” in sommige regio’s.

Gezondheidsvoordelen van schorseneren

Schorseneren zijn een voedzame en veelzijdige groente met diverse gezondheidsvoordelen:

 1. Rijk aan Voedingsvezels: Schorseneren bevatten een hoge hoeveelheid voedingsvezels. Vezels zijn essentieel voor een gezonde spijsvertering en kunnen helpen bij het voorkomen van constipatie. Ze dragen ook bij aan een langdurig verzadigd gevoel, wat nuttig kan zijn voor gewichtsbeheersing.
 2. Bevatten Prebiotica: Deze groente is rijk aan inuline, een type prebiotische vezel. Prebiotica voeden de goede bacteriën in de darmen, wat bijdraagt aan een gezond darmmicrobioom en de algehele darmgezondheid.
 3. Laag in Calorieën: Schorseneren zijn laag in calorieën, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor mensen die op hun gewicht letten.
 4. Rijk aan Vitaminen en Mineralen: Ze bevatten belangrijke vitaminen zoals B-vitaminen (B1, B2, B3) en vitamine E. Deze vitaminen spelen een rol in energiemetabolisme en onderhouden de gezondheid van de huid, ogen en het immuunsysteem. Schorseneren zijn ook een goede bron van mineralen zoals kalium, ijzer, calcium en magnesium.
 5. Goed voor Hartgezondheid: De combinatie van vezels, kalium en andere voedingsstoffen in schorseneren kan bijdragen aan de hartgezondheid. Kalium helpt bijvoorbeeld bij het reguleren van de bloeddruk.
 6. Antioxidant Eigenschappen: Schorseneren bevatten antioxidanten, die cellen kunnen beschermen tegen schade door vrije radicalen en het risico op bepaalde chronische ziekten kunnen verminderen.
 7. Bloedsuikerregulatie: Dankzij hun vezelgehalte kunnen schorseneren helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel, wat vooral gunstig is voor mensen met diabetes.

Het regelmatig consumeren van schorseneren als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet kan dus bijdragen aan een betere gezondheid en welzijn.

Integratie in de voeding

Schorseneren worden in de keuken gebruikt vanwege hun delicate smaak en textuur. Ze kunnen op verschillende manieren worden bereid, zoals koken, stomen, bakken of roosteren. Deze groente is vooral populair in de Europese keuken en wordt vaak geserveerd als bijgerecht of gebruikt in soepen en stoofschotels.

Schorseneren kunnen op verschillende manieren worden bereid en toegevoegd aan gerechten:

 • Gekookt of Gestoomd: Als bijgerecht, vergelijkbaar met asperges of wortels.
 • Gebakken of Gefrituurd: Voor een knapperige textuur.
 • In Soepen en Stoofschotels: Als smaakvolle toevoeging.

Vitamines en mineralen

Schorseneren zijn een voedingsrijke groente en bevatten een verscheidenheid aan vitamines en mineralen die bijdragen aan een gezond dieet:

 1. Vitaminen:
  • Vitamine C: Belangrijk voor de immuunfunctie en huidgezondheid.
  • B-vitaminen: Inclusief vitamine B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine) en B5 (pantotheenzuur), die essentieel zijn voor energiemetabolisme en het zenuwstelsel.
  • Vitamine E: Een krachtige antioxidant die cellen beschermt tegen oxidatieve stress.
 2. Mineralen:
  • Kalium: Belangrijk voor de regulatie van de bloeddruk en hartfunctie.
  • Calcium: Noodzakelijk voor sterke botten en tanden, en speelt een rol in de spierfunctie en zenuwoverdracht.
  • Magnesium: Draagt bij aan talrijke lichaamsprocessen, waaronder spier- en zenuwfunctie, bloedsuikerregulatie en bloeddruk.
  • IJzer: Essentieel voor het transport van zuurstof in het bloed en speelt een rol in de energieproductie.
  • Fosfor: Belangrijk voor de vorming van botten en tanden en helpt bij het omzetten van voedsel in energie.

Daarnaast bevatten schorseneren ook inuline, een soort vezel die als prebioticum fungeert en de darmgezondheid ondersteunt. Deze combinatie van voedingsstoffen maakt schorseneren tot een waardevolle toevoeging aan een gezond en evenwichtig dieet.

schorseneren

Verdere informatie over schorseneren

 • Bereiding: Het schillen van schorseneren kan een kleverige substantie vrijgeven, dus het dragen van handschoenen wordt aanbevolen.
 • Bewaren: Bewaar ze in een koele en donkere plaats om de versheid te behouden.
 • Seizoen: Schorseneren zijn vooral verkrijgbaar in de herfst en winter.

Schorseneren zijn een voedzame en veelzijdige groente die een unieke draai kan geven aan uw maaltijden. Het integreren van schorseneren in uw dieet kan bijdragen aan een gezonde levensstijl, met voordelen variërend van verbeterde spijsvertering tot een bijdrage aan een gebalanceerd dieet.