Ga naar de inhoud

Lasagnebladen blancheren

lasagnebladen blancheren

Lasagne is het lekkerst als je het zelf maakt. Je kan er dan allerlei ingrediënten indoen die je lekker vindt. Als je de lasagne in de oven zet om gaar te worden, kan het gebeuren dat de lasagnebladen hard blijven. Er zijn verschillende redenen waarom de lasagnebladen hard blijven, maar ook hoe je ze zacht kunt krijgen. Deze zullen hieronder besproken worden.

Lasagnebladen blancheren

Het is erg frustrerend als de lasagnebladen hard blijven. Om ze zacht te krijgen kan je de lasagnebladen blancheren. Je doet dan water met één eetlepel olie in een pan. Breng het aan de kook en doe vervolgende de lasagnebladen er 3-4 minuten in. Ze zullen dan wat zachter worden. De vellen laat je vervolgend in een vergiet uitlekken en daarna laat je ze drogen op een stuk keukenpapier. Lasagnebladen blancheren is een ideale methode om ervoor te zorgen dat je lasagnebladen zacht worden.

Lasagnebladen zacht krijgen

Als je lasagnebladen hard blijven, dan zijn er naast blancheren nog andere mogelijkheden om ze zacht te krijgen. Deze vindt je hieronder.

Als je lasagnebladen niet zacht in de oven worden, betekent het dat de saus die je ervoor gemaakt hebt niet vochtig genoeg is. De lasagnebladen moeten namelijk net zoals normale pasta koken in vocht om zacht te worden. Het is daarom belangrijk dat ze goed vochtig zijn.

Tip:

  • Doe de lasagne niet in een te grote vorm, maar in een vorm waar het enkel iets kan groeien. Zorg er hierbij voor dat de lasagnevellen niet boven de saus uitkomen.
  • Je kan de lasagne ook een paar uur laten staan voordat je het in de oven zet. De lasagnevellen zullen dan alvast voorweken, waardoor ze al wat zachter worden.
  • Voor het extra vocht is het beter om geen water te nemen, omdat de lasagne dan waterig kan gaan smaken. Neem hiervoor liever bouillon of extra tomatensaus.

Lasagnebladen voorkoken of wellen

Lasagnebladen voorkoken of wellen is een methode die door sommige mensen toegepast wordt, als het ze niet lukt om de lasagnevellen zacht te krijgen in de oven. Ondanks dat je hiermee niet het probleem hebt, dat je lasagnebladen hard blijven, moet je er erg voorzichtig mee zijn als je een mooie lasagne wilt maken. Het nadeel als je lasagnebladen wilt voorkoken of wellen is dat de bladeren vaak gaan plakken en daardoor kunnen gaan scheuren.

Lasagnebladen zelf maken

Je kan er ook voor kiezen om de lasagnebladen zelf te maken. Dat is niet alleen erg lekker maar ook nog eens makkelijk. Hieronder vind je een eenvoudig recept.

Ingrediënten lasagnebladen (voor 4 personen):

Hoeveelheid:Product:
500 gBloem (“00” of doppio zerobloem)
5eieren

Bereidingswijze Lasagnebladen:

  1. Strooi de bloem op een houten plank. Maak er een vulkaan van met een kuiltje in het midden.
    Weetje: “00” of doppio zerobloem is een bloemsoort dat erg fijn gemalen is. Deze bloemsoort is ideaal op zelf pasta van te maken. Als je dat niet hebt, dan kan je ook eventueel normale bloem gebruiken of een ander soort bloem (bijv. tarwebloem).
  2. Doe de eieren in het kuiltje van de bloem.
  3. Kneed de eieren met het deeg goed door, totdat er een egale massa ontstaan is (duurt ongeveer 10 minuten). Je kan hiervoor ook de keukenmachine gebruiken met de kneedhaken.
  4. Zet het vervolgens 30 minuten afgedekt in de koelkast.
  5. De pasta kun je nu naar keuze verwerken. Je kan ze met een deegroller er mooie lasagnebladen van maken, maar ze ook door een lasagnebladenmachine halen.
pastamachine

Lasagnebladen zelf maken?

Kijk hier voor de beste lasagnebladenmachine.