Ga naar de inhoud

Zweetvlekken

Zweetvlekken

Het is heel normaal dat mensen zweten. Na verloop van tijd kan het echter gebeuren dat er een gele rand in het kledingstuk ontstaat. Gelukkig hoef je het dan niet weg te gooien. Deze zweetrand kan je er gewoon weer uitkrijgen met onderstaande tips.

Zweetvlekken verwijderen

Week het kledingstuk in water met twee scheppen zuurstofbleekmiddel (of 60 ml Oxi Actiongel). Spoel het daarna uit met schoon water of in de wasmachine. Is de vlek nog zichtbaar, maak de stof dan vochtig en breng waterstofperoxide (3%) aan. Laat dit inwerken maar zorg ervoor dat het niet indroogt, omdat dan kringen ontstaan. Maak de vlek steeds weer wat vochtig met peroxide totdat de kringen zijn verdwenen. Goed uitspoelen met water.

Pas op: doe bovenstaande tip enkel bij witte kleding.

Glansspoelmiddel tegen zweetvlekken

Als je kleding verkleurd door zweet, dan spuit je het in met glansspoelmiddel die je normaal gebruikt voor je vaatwasser. Was het kledingstuk vervolgens normaal in de wasmachine.

Chloride O2 helpt ook.

Je kan de zweetvlekken ook insmeren met een mix van waterstofperoxide, baking soda en extra hygiëne, geconcentreerde afwasmiddel. Laat het een uur intrekken en was het daarna (zonder het uit te spoelen) op 60 graden (als het kledingstuk dat toelaat) in de wasmachine. De vlekken zullen verdwijnen.

Tip: Als je klaar bent met sporten, is het verstandig om je sportkleding direct te wassen. Als je erg gezweet hebt, doe deze kleding dan eerst ongeveer 15 minuten in koud water met een kopje azijn. Hierdoor spoel je alvast het grofste vuil er vanaf en wordt de transpiratiegeur geneutraliseerd voordat het in de stof kan trekken. Daarna kan je het kledingstuk normaal wassen.