Ga naar de inhoud

Verfvlekken

Als je geverfd hebt, kan het ongemerkt gebeuren dat je verf ergens op krijgt. Deze kan je vaak weer snel en makkelijk verwijderen.

Als je verf op textiel hebt moet je eerst zoveel mogelijk alles eraf halen met bijvoorbeeld een lepel.

Wrijf dan haarspray of isopropylalcohol één minuut lang op de vlek en spoel de vlek dan met warm water. Herhaal deze stap totdat de vlek volledig of grotendeels verdwenen is. Was daarna het kledingstuk in de wasmachine zoals gebruikelijk.

Verf in kleding

Als je verf op je kleding krijgt, kan je dat vaak verwijderen met:

  • nagellakremover
  • ossegal zeep (werkt alleen met verf op terpentine basis en als het nog niet uitgehard is).
  • Melk

Wrijf het er eventjes in en was vervolgens het kledingstuk normaal in de wasmachine.

Kijk hier voor meer informatie over nagellakremover.

Verfvlekken handen

Als je verf op je handen gekregen hebt, kan je die weer schoon krijgen met:

Wrijf het gekozen product goed op je handen, zodat het de verf goed los kan halen. Was daarna je handen. Als er nog wat op is blijven zitten, kan je het herhalen.

Tip: Je kan ook voordat je gaat verven je handen insmeren met unicura-zeep of een ander vettig product. Na het verven was je de verf er zo vanaf.

Kijk hier voor meer informatie over unicura handzeep.

Verfvlekken grond, tegels en muur

Verfvlekken op de grond, tegels of muur kan je goed verwijderen met:

Verf op metalen greepjes en knoppen

Als je verf op metalen greepjes en knoppen hebt gekregen kan je dat weer verwijderen door ze zo 30 minuten tot een paar uur (afhankelijk hoeveel verf erop zit) zacht te laten koken in water met baking soda.

Tip:

  • Deze methode werkt ook bij porseleinen knopjes.
  • Gebruik een oude pan die je niet meer voor etenswaren gebruikt.
arganolie
Verfvlekken vloerbedekking

Verfvlekken in de vloerbedekking kan je heel gemakkelijk verwijderen met ovenreiniger.

Om verf uit kleding te krijgen dat al gewassen is, dep je met nagellakremover op de vlek. Wrijf het even in en gooi het kledingstuk in de wasmachine. De verfvlek is verdwenen.

Als je verf gemorst hebt op de grond, tegels op je handen of ergens ander, dan maak je het makkelijk weer schoon met zwitsal (niet aangelengd met water) Het is er zo weer vanaf.

Tip: Voordat je gaat verven, wrijf je je handen droog in met unicura-zeep of een crème, waardoor je handen goed vettig zijn. Na het verven was je je handen en de verf spoelt er zo vanaf.

Je kunt verf vrij makkelijk van metalen greepjes en knoppen verwijderren door ze een tijdje (30 min tot een paar uur) zacht te koken in water met baking soda. Deze methode werkt ook bij porseleinen knopjes. Gebruik wel een oude pan die je niet meer voor etenswaren gebruikt.