Ga naar de inhoud

Zweetvoeten

zweetvoeten

Iedereen heeft wel eens last van zweetvoeten na een zware inspanning of op een warme dag. Toch hebben sommige mensen er voortdurend last van. Hun voeten zweten overmatig en er ontstaat een erg onaangename geur die ook nog eens een makkelijke prooi is voor bacteriën en schimmels.

Dit is zowel voor je omgeving als voor jou erg lastig. Hieronder vind je tips om dit te voorkomen en als het kwaad al geschied is om er vanaf te komen.

Was elke dag je voeten

Neem elke dag even de tijd om je voeten te wassen met koud of lauw water en milde zeep of zonder zeep. Je kan dit ook direct doen als je onder de douche staat. Droog vervolgens je voeten goed af (ook tussen je tenen) en smeer ze naderhand in met wat lotion. Dat voorkomt dat dat je voeten uitdrogen.

Azijn of natriumbicarbonaat

Tegen zweetvoeten helpt erg goed azijn. Doe water in een bak en een flinke scheut azijn. Ga met je voeten zo’n 20 minuten erin zitten. Maak je voeten daarna schoon onder de douche en maak ze droog. je kan dit ook eventueel met natriumcarbonaat doen.

Als je voeten al te hartnekkig stinken, kan je ze ook regelmatig met een antibacteriéle zeep wassen, zoals betadine scrub (povidon jodium zeepoplossing) of Hibiscrub (chloorhexidine zeep oplossing).

Tegen zweetvoeten helpt heel erg goed zinkzalf.

Goed ademende schoenen

Het best is om goed ademende schoenen te dragen, zoals leren schoenen of speciale ventilerende schoenen. Belangrijk is om schoenen die uit kunststofmaterialen bestaan zoals rubber en nylon zoveel mogelijk te vermijden. Wissel daarnaast elke dag je schoenen af, zodat ze een dag tijd hebben om goed te drogen. Doe dit bij zowel normale schoenen als bij veiligheids- of sportschoenen als je hier gebruik van maakt. Als het weer het toelaat kan je het beste open schoenen of op je blote voeten lopen als de omstandigheden het toelaten.

Reizen algemeen
Sokken van wol of katoen

Draag enkel sokken aan je voeten die van wol of katoen zijn. Trek ook elke dag schonen sokken aan en als gedurende de dag je sokken nat zijn van je zweetvoeten, trek dan ook nieuwe sokken aan. Gebruik geen wasverzachter voor je sokken. Dit zorgt er namelijk voor dat je sokken minder vocht op kunnen nemen.Wollen sokken kopenKatoenen sokken kopen

Inlegzooltjes

Er zijn speciale inlegzooltjes die overtollig zweet absorberen. Kijk hier voor het aanbod.

Eelt op je voeten

Controleer regelmatig of je eelt op je voeten hebt. Als je voeten transpireren, dan neemt eelt overmatig veel vocht op. Dit bevordert dan de wildgroei van voetbacteriën wat men juist wil voorkomen. Zorg er daarom voor dat je je voeten zoveel mogelijk eeltvrij houdt.

Bekijk hier het overzicht voor eeltverwijderaars.

Boorzuurpoeder, talkpoeder of zinkzalf

Je kan boorzuurpoederje schoenen en/of sokken strooien. Dit neemt het vocht op en zorgt ervoor dat je voeten droog blijven. Klik hier om boorzuurpoeder te kopen. Klik hier om talkpoeder te kopen. Klik hier om zinkzalf te kopen.

Voetsprays en -poeders

Op de markt zijn er verschillende producten om op je voeten of in je schoenen te doen die een bacteriedodende werking heeft en geuren tegenhoudt. Klik hier om voetsprays te kopen. Klik hier om voetpoeders te kopen.

Aluminium(hydroxi)chloride

Als je voeten heel erg stinken, dan kan je een crème of verstuiver kopen waar aluminiumhydroxichloride of aluminiumchloride hexahydraat in verwerkt is. Smeer dit 3 dagen achter elkaar op je voetzolen voordat je gaat slapen en was het er ’s ochtends goed vanaf. Herhaal het daarna 1 keer per week tot de geur verdwenen is.

Iontoforese

Bij Iontoforese wordt er in een speciaal ontwikkelde apparatuur een electrische stroom geleid door een bakje met kraanwater. Als je je voeten enige tijd in dit bakje houdt worden je zweetkanaaltjes tijdelijk afgesloten, waardoor je een aantal dagen weinig/geen last van zweetvoeten hebt.

Botuline-Toxine injecties

Werken alle bovenstaande methodes niet dan kan je overwegen om een behandeling te doen met botuline-Toxine injecties.