Ga naar de inhoud

Muizen

Wist je dat …

muizenval

… ruim een kwart van de huishoudens in het afgelopen jaar muizen in huis had? 

Als jij er eentje van bent die hier last van hebt, dan is er de mogelijkheid om de muis te verjagen, maar ook om deze te vangen. Deze mogelijkheden zullen hieronder besproken worden.

Muizen verjagen

De eerste mogelijkheid is om de muizen te verjagen. Hiervoor doe je een paar druppels Eucalyptusolie (niet op alcohol basis) in een potje met water. Zet het potje ergens neer waar je de muizen gezien of gehoord hebt. Zolang de Eucalyptusolie geur afgeeft zullen de muizen weg blijven. Muizen worden namelijk misselijk van de geur, waardoor ze er niet bij in de buurt willen zijn.

Je kan ook munt-olie of zakjes pepermuntthee gebruiken.

Als je de geur intensiever wilt hebben, kan je de olie in een bakje doen en eronder een waxinelichtje aansteken. De geur zal dan sneller door de ruimte verspreiden. 

Muizen vangen

Een andere mogelijkheid is om de muizen te vangen. Hier kan een onderscheid gemaakt worden voor diervriendelijke muizenvallen en niet-diervriendelijke muizenvallen.

Diervriendelijke muizenvallen

Diervriendelijke muizenvallen zijn kooi- en kantelvallen. Deze vangen de muis leven, zodat je hem buiten vrij kunt laten. Dat hoeft niet ver weg te zijn, een afstand van 100 meter van het huis is voldoende. Muizen doorkruisen namelijk niet graag het territorium van een soortgenoot.

Niet-diervriendelijke muizenvallen

Er zijn ook muizenvallen die de muis zullen dode of (zwaar) verwonden. Als je hiervoor kiest en het diertje zal zich (zwaar) verwonden, verlos het dan zelf uit zijn lijden.

Muizen zijn helemaal gek op pindakaas. Hiermee kan je ze goed vangen. Als je dat niet hebt, kan je het ook met brood, spek of kaas proberen.

Overige mogelijkheden:

Neem een lucifer en doe de pindakaas op de kop van de lucifer. De muis zal de pindakaas eraf komen eten en ook wat van de zwavel.

De beste manier om een muis te vangen is om al het eten in huis goed te verstoppen zodat er niets valt te pikken. Vervolgens kun je een muisvriendelijke val met pindakaas en havermout vullen waarop muizen dol schijnen te zijn. Mocht je er eentje vangen, zet hem dan minstens 100 meter van je huis weer op straat. Ze houden er niet van om het territorium van een soortgenoot te doorkruisen.